Wol wassen

De eerste wasronde is in heet water, boven de 60 graden. Ik kies er een hete dag voor uit, dan blijft het water buiten in de zon, onder het plastic, lang heet.

Wol wssen in heet water

Het duurt wel even, voor ik die kuip gevuld heb. Er komt stinkend bruin water van de wol af. Als het bad afgekoeld is gooi ik het water in de tuin, die kan wel wat vocht gebruiken.

wol wassen in betonkuip Wol wassen en spoelen in emmers en kuip

De wolkuip verhuis ik naar de badkamer. Als de wol genoeg is afgekoeld om niet te schrikken van het koude water, gaat het erin, met wat elke-dag-shampoo.

Alleen… wat ziet dat er raar uit… , en het wil maar niet oplossen, allemaal witte vlokjes, het lijkt wel crème. Kijk ik op de fles, blijk ik elke-dag-crèmespoeling gekocht te hebben. Bestaat dat ook al? Ik had elke dag gelezen en hoppakee in het winkelmandje. Toen heb ik er maar shampoo bijgevoegd. Zonde om al dat water ongebruikt weer weg te spoelen. De wol zal wel extra zacht aanvoelen straks??

Een heleboel strootjes en andere plantdelen peuter ik er in de was uit, en de vette puntjes die ik zo al vlooiend tegenkom, week  ik los. Daarna nog drie keer spoelen, waarvan de laatste keer met een vleugje azijn. Ik ben tot ’s avonds laat bezig, vandaar dat die laatste foto’s wat korrelig zijn.

gewassen wol droogt op het rek

De volgende ochtend rol ik de wol in handdoeken om het meeste water eruit te krijgen, nu ligt het op het rek te drogen. Het is een stuk schoner, het ruikt lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *