Eindelijk begin ik met weven

Eindelijk begin ik met weven!

Het is juli 2020. Ik heb genoeg jute en wol klaar om aan het eigenlijke werk te beginnen: het weven en knopen van het grasvloerkleed. De jute is gewassen en geel en groen gekleurd in natuurlijke verfprocessen, de wol is gewassen, gesponnen, getwijnd en ook geel en groen geverfd.

Ik begin met een rand, ik zag dat op een youtube filmpje https://youtu.be/-Ywu7jGd56o  , en het lijkt me toch wel aardig om met zo’n sierrand te beginnen voordat ik met het grove knoopwerk aan de gang ga. Het lijkt me een mooie overloop tussen de vloer en het kleed.

Een geweven rand

De steek die aaneengesloten doorloopt heet (kennelijk) sumakh. Ik geloof dat die steek stevigheid aan het begin geeft. De latjes heb ik door de scheringdraden gestoken, om de onderkant recht te houden en om de dradenparen een beetje op hun plaats te houden. Dat werkt aardig.

Ik wil niet zeggen: ik doe maar wat, want ik heb me zo goed ik kon voorbereid op elk onderdeel van dit project, maar het voelt toch alsof ik op onvaste materie loop. Als het kleed klaar is zal ik pas weten hoe ik het moet doen, wat het effect is van alles, maar dan zal ik hoeveel jaar verder zijn… ?

2 gedachten over “Eindelijk begin ik met weven

  1. ik. Jan Hendrik Bolderdijk, woon sedert 18 jaar in Duitsland op een boerderij waar ik paarden als hobbie houd. Van mijn vader die in 1918, toen hij 9 jaar werd,van een vriend van zijn ouders een jute met oranje wol fries rijdek had gekregen heb ik nog steeds in mijn bezit. Dat rijdek was ijzersterk en als de muizen en ratten niet zo verwoestend waren geweest zou het nu waarschijnlijk nog in goede staat zijn geweest. Ik zou heel graag een dergelijk rijdek (kleed of deken, hoe je het ook wilt noemen) opnieuw willen laten maken, maar wie o wie kan dat. Wat men vroeger voor honderd jaar al met beperkte mogelijkheden kon moet volgens mij nu zeker kunnen lukken. Het oude rijdek met de vele gaten is nog steeds in mijn bezit en kan eventueel bij het weven als voorbeeld dienen. Veel boeren famillies hadden destijds dergelijke rijdekken in hun bezit en lagen dan tijdens ringrijderijen in hun rijtuigen. Wie kan mij helpen?? Graag ontvang ik een raad !!! Dank U.

  2. Hallo Jan Hendrik,

    ik kan het in ieder geval niet. Je zou kunnen kijken op spin- en weefgroepen op facebook en daar je vraag nog eens plaatsen. Er wordt altijd veel gereageerd. Er zijn ook weer weefateliers in steden die je misschien verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld https://ambachtelijke-weverij.nl

    Succes, groet, Ellen Bruijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *