Eerste schaap gewassen

Eerst klop ik de vacht uit en verwijder stro. Dan gaat het 20 minuten in heet water, > 60 °C, om het vet eruit te wassen. Hieronder zie je wat er vanaf gekomen is. Ik heb het er wel wat langer in laten zitten, omdat de temperatuur misschien wat gedaald is. Ik doe het werk achter in de tuin. De hitte van deze zomer helpt erbij.

vuil schapenwolwater

Ik kan het water niet laten afkoelen terwijl de wol erin zit, anders zet het vet zich weer vast. Ik haal de wol uit het hete water en doe het in minder heet water, omdat de wol niet mag schrikken. Dat doe ik een paar keer.
Als de wol helemaal afgekoeld is, stop ik het in koud water, waarna ik wat elke-dag-shampoo toevoeg. Ik roer het een klein beetje, af en toe. Na deze wasbeurt spoel ik de wol drie keer door het weer in schoon koud water te doen en voeg de derde keer wat azijn toe.

Er is heel wat water voor nodig, terwijl er droogte heerst in Nederland. Het is heet en het regent niet. De boeren hebben een probleem. Ik probeer zoveel mogelijk water te hergebruiken, bijvoorbeeld door er de WC mee door te spoelen.

De uitgespoelde wol wikkel ik in een paar handdoeken om het overtollige water eruit te persen, daarna leg ik de wol op een droogrek binnen of buiten in de schaduw. Af en toe keer ik het om, tot het helemaal droog is. Dan gaat het voorlopig weer in een gesloten plastic zak om het te bewaren.

De gewassen wol ligt op een rek te drogen